Blog 2

Handige tips & tools om te groeien als V.A

Tools en tips challenge

Op Mijn socials heb ik met jullie een challenge gedaan. Helaas kun je op de socials niet zoveel tekst schrijven, en ik vond het wel een slim idee het ook in een blog te zetten.

Als V.A kun je namelijk met verschillende tools werken, je kunt dus veel automatiseren. Hoewel ik graag het overzicht hou en graag alles controleer. Vind ik het ook echt wel fijn dat sommige dingen te automatiseren zijn, en dat ik vooruit kan plannen. Denk aan een social media planner voor insta/ facebook en andere socials. Maar zo zijn er nog wel meer tools en tips die ik graag met je deel. Het is natuurlijk voor iedereen anders, en je zoekt altijd naar wat het beste voor jouw werkt. 

Ik zal mijn top 10 met jullie delen. En ik deel meteen de link naar de juiste website.

nr 10; Een laptop of pc. Mijn voorkeur heeft beide. Want als je eens lekker buiten de deur wilt werken neem je natuurlijk je laptop mee. Maar als ik thuis op mijn kantoor werk, vind ik het veel fijner om op de pc te werken. Lekker in mijn eigen terug getrokken ruimte. Ik ben benieuwd of jullie mijn kantoor willen zien? Laat het weten!

nr 9; Canva. Eigenlijk is dit vooral budget technisch een erg fijn programma. En als je ook niet de skills heb van een echte designer dan kun je hierin prima aan de slag. Er staan online genoeg gratis maar ook betaalde curssusen en ebooks die je op weg kunnen helpen in het gebruik met canva. Ik gebruik zelf adobe photoshop maar komt ook omdat ik dit programma ken, en soms vragen klanten of je kunt werken met dit programma om voor hun te mogen werken.

nr 8; Microsoft office. Nu denk je misschien, ja maar dat is eigenlijk een standaard programma. En die gebruik je toch wel. Nou dat is dus niet waar. Als je een PC of laptop koopt, word er altijd gevraagd of je er een office licentie bij wil kopen. Tegenwoordig kun je heel makkelijk online en op andere manieren aan een goedkope versie van office komen. Ik gebruik zelf office family, en deel de kosten met mijn moeder etc. Ik kan dit dus ook niet zakelijk afschrijven, maar ik vond dit het ook niet waard.

nr 7: Boekhoudpakket of een goeie boekhouder. Er zijn enorm veel boekhoudprogramma’s en ik weet nog wel dat ik net ondernemer was, of nog niet eens. En aan het googlen was op boekhoudprogramma en boekhouder. Nou dit was echt een walhalla waarin ik terecht kwam. Er zijn zoveel mogelijkheden. Ik heb zelf gebruik gemaakt van e-boekhouden maar ben inmiddels overgestapt op een echte boekhouder die meekijkt. Hun hebben ook een eigen app erbij en je kunt ze altijd vragen stellen, persoonlijk vond ik dit iets belangrijke dan de kosten. Mijn boekhouder heet Paperdork, maar het is natuurlijk aan jezelf welke keuze je hierin gaat maken.

nr 6 Uren registratie. Iets waar ik nog steeds soms mee struggle. Want je bent soms zo druk bezig, en kan soms met spoedjes gewoon doorgaan zonder de uren teller aan te zetten. Althans thats me! Maar ik ben zelf nog van het schrijven, dus het staat bij mij altijd in mijn agenda op papier, en in mijn google agenda. En ik gebruik op advies van mijn boekhouder keeping, een handige uren app waarin je projecten en klanten kunt aanmaken. Ook kun je er een budget aan uren aan vastmaken, zodat je op tijd een seintje krijgt ( bijvoorbeeld handig met een strippenkaart) dat je uren bijna op zijn. Zo kun je dit op tijd communiceren naar de klant. En je boekhouder maar ook de belastingdienst vinden het enorm fijn als je je uren bijhoud. Want bij controle zul je alles moeten kunnen verantwoorden. Hou dit dan ook echt goed bij…

nr 5; reclame materiaal. Ja, dan ben je lekker in gesprek en wil iemand je visitekaartje hebben om later eens contact op te nemen. Het is dan ook erg handig om visitekaartjes te laten drukken. Het hoeft allemaal niet zo moeilijk, en vaak zijn er leuke aanbiedingen. Ik ben zelf fan van vistaprint, en bestel hier bijna al mijn druk werk. Maar er zijn echt heel veel websites hiervoor en soms ook wel goedkoper. Ik zou in iedergeval zorgen dat je iets hebt wat je ze mee kunt geven.

Nr 4; Een zakelijke telefoon met een eigen telefoonnummer. Ik vind dit echt wel een grote must. Ik heb dit zelf ondervonden door ook eigenwijs iedereen mijn prive nummer te geven, en ook iedereen te benaderen met mijn prive facebook. Maar dat moet je niet willen. Daarom heb ik gewoon een telefoon gekocht en een sim only abonnement genomen. Dit zorgt ervoor dat je zakelijk en privé echt kunt scheiden. Want anders krijg je te pas en te onpas whatsappjes en messenger berichten. Ik vond dit zelf niet zo fijn, omdat ik hoewel ik op dat moment vrij ben toch die persoon ben die toch de appjes en berichtjes gaat beantwoorden. Nu heb ik een zakelijke telefoon en kan ik dus gewoon mijn telefoon op kantoor laten, of ik zet hem gewoon uit. Ohja en die email die je altijd en overal kunt checken, niet doen hoor! Vrij is vrij, en die mail is er morgen ook. Als jij met je klanten hebt gecommuniceerd dat je bepaalde dagen en tijden beschikbaar bent. Is dat voldoende.

Nr 3; Goed en snel internet maar ook veilig! Ik ben zelf ICT’ER, dat is misschien in mijn voordeel. Maar als je met online systemen werkt, en ook met gegevens van andere. Is het van groot belang dat je pc of laptop goed beveiligd is. Maar ook dat je snel en accuraat internet hebt. Je hebt bijvoorbeeld tegenwoordig op veel plekken al glasvezel, ik zweer erbij. Maar helaas hebben ze dat in ons dorpje nog niet helemaal ready. Dus heb ik nu het snelste internet abonnement gekozen. En daarnaast gebruik ik gewoon een internet kabel. Ik heb weliswaar ook gewoon een vaste pc op mijn kantoor staan, en gebruik hierbij 3 schermen. Zo kan ik mijn werk multifunctioneel en sneller doen. Maar een laptop is natuurlijk ook prima, alleen zul je wel een snelle processor nodig hebben. Ondernemen is nou eenmaal investeren.

Nr 2; Juridische documenten. Ja dit is wel een twijfel gevalletje geweest bij mij. Want je juridische documenten zijn echt wel mega belangrijk. Als je dit zelf gewoon kopieert en plakt, en niet eens doorneemt, alleen maar aanpast en klaar. Tjha dat gaat niet werken, er komt namelijk een dag dat je onenigheid krijgt met een klant (believe me, it happend) en dan wil je niet dat ze terugvallen op artikelen huppelepup en jij baalt omdat dit in jouw nadeel uitvalt. Ik ben zelf juridisch medewerker, en ik krijg dan ook vaak de opdracht om documenten van collega’s na te kijken. En dat is maar goed ook. Mijn tip is dan ook echt. Please investeer in je juridische documenten, en zorg dat je je eigen algemene voorwaarden kent. Laat je adviseren, en 1x per jaar controleren.

Nr 1; Ja daar is tie dan. De website. Ik hou er zo van! Ik vind aller eerst websites bouwen echt geweldig! Vandaar ook misschien dat ik hier zo enthousiast van word. Maar uiteindelijk is het uit onderzoek gebleken, dat klanten gewoon graag een website willen zien. Klanten gaan ook als eerst naar de portfolio pagina en de tarieven pagina. Ook is het belangrijk dat de website snel werkt, en overzichtelijk en duidelijk is. Er zijn echt heel veel website aanbieders. En zelf ben ik fan van wordpress. Maar ik bouw inmiddels al zoveel websites en zelfs webshops. Dat ik met de meeste systemen wel kan werken. Wat ik bij de klanten vaak merk, is dat ze het toch niet helemaal begrijpen en vaak goedkoop en snel willen gaan. En dan tot de conclusie komen, ik kan het beter laten doen. Dit hoeft ook helemaal niet duur te zijn. En als je dat dan toch te duur vind, kun je ook een wordpress cursus kopen. Zowel bij mij als bij talloze andere online aanbieders. Ik zou zeggen doe er je voordeel mee, want je wilt toch professioneel en zakelijk sterk overkomen. En als een website bouwen niet jouw ding is, dan kun je het echt beter uit handen geven.

Ik heb nog enkele tips voor je!

Nou denk je vast, en waar is dan die tip over een social media planner? en een goeie online agenda planner voor de klanten? Ik heb een E-book gemaakt met meer dan 10 tips die je kunnen helpen. Je kunt hem hier kopen. Ik ga dan ook dieper in op bepaalde tools en tips die ik hier heb gedeeld. Zoals de juridische documenten en het reclame en marketing gedeelte.

Wil je liever 1 op 1 advies over social media en samen een strategie opzetten? Boek dan nu voordelig een social media stretegie sessie… Zie ik je binnenkort?

Verzekeringen. Ik heb zelf meteen goeie verzekeringen afgesloten, want ja het is een investering. Maar als er iets gebeurt en je hebt een schade claim aan je broek hangen, dan ben je ook zeker niet blij. Laat je goed informeren, en kijk gewoon naar wat jij denkt nodig te hebben.

Wees duidelijk in wie je doelgroep is naar jezelf maar ook naar de klant. Er kan weleens een klant tussen zitten waar mee je de klik niet voelt. Je kunt dan natuurlijk gewoon de samenwerking doorzetten, maar dit geeft vaak op de lange termijn problemen. Zorg dus altijd dat je zeker weet dat je met iemand wilt gaan samenwerken.

Hou ook goed bij wat je wensen en doelen zijn, zorg voor een goed financieel overzicht. Stel zo mogelijk doelen, want dit kan je helpen en motiveren in je werkzaamheden.

Vraag altijd om feedback, zorg dat je recensies krijgt en laat deze plaatsen op google. Het is dan ook super slim om je google mijn bedrijfs pagina aan te maken en goed te vullen. Als mensen dan zoeken op jou bedrijf zien ze meteen hoeveel recensies en sterren je hebt gekregen.

Als allerlaatste wil ik je mee geven, wees altijd eerlijk naar jezelf toe. Zorg goed voor jezelf, en weet dat het leven niet alleen bestaat uit geld verdienen. Je hebt ook recht op tijd voor jezelf, en met je vrienden/familie… Zoek de juiste balans die voor jouw werkt. Ik heb aan het begin van mijn ondernemersschap namelijk echt mega veel uren gedraaid. Ik werkte soms echt 7 dagen per week. En dat is eigenlijk helemaal niet wat ik wilde, daarvoor was ik geen ondernemer geworden. Ik ben toen gaan kijken naar hoe en wat ik wilde. Daar kwam uit dat 3 dagen werken voor mij top zou zijn. Dit is natuurlijk voor iedereen anders, maar blijf dicht bij jezelf!

Take care of yourself & yourself!

Ik ben benieuwd wat je ervan vind? Laat je het weten in de reacties?